Studiegids

nl en

Adoptie en pleegzorg in pedagogisch perspectief

Vak
2009-2010

Coördinator

Mw. prof.dr. F. Juffer.

Doel en inhoud

Adoptie van (buitenlandse) kinderen en pleegzorg brengen specifieke opvoedingsvragen met zich mee, zowel voor de adoptieouders of pleegouders als voor de pedagoog die deze gezinnen voorlicht of (preventief) begeleidt. Adoptiekinderen of pleegkinderen hebben vaak voorafgaand aan de adoptie- of pleeggezinplaatsing fysieke of emotionele verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik meegemaakt in het gezin van herkomst of in een kindertehuis. De gevolgen van de meegemaakte ervaringen kunnen bij het adoptie- of pleegkind leiden tot ontwikkelingsachterstanden of probleemgedrag in het gezin. Tegelijkertijd kunnen adoptie en pleegzorg worden opgevat als protectieve factoren, in de zin dat het adoptie- of pleegkind in het nieuwe gezin in veel betere omstandigheden terecht komt en meer ontwikkelingskansen krijgt. Onderzoek kan daarom inzicht geven in het herstelvermogen van kinderen die deprivatie hebben meegemaakt in hun vroege kinderjaren. De adoptiestatus (en pleegkindstatus) en het andere uiterlijk van het buitenlandse adoptiekind kunnen eveneens tot vragen binnen of buiten het gezin leiden. Daarnaast kunnen genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan van verschillen tussen ouders en kinderen (adoptie en pleegzorg kunnen worden beschouwd als natuurlijk experimenten in het nature-nurture debat). In de colleges komen tevens de drie betrokken partijen van de adoptiedriehoek aan bod: de biologische ouders, de adoptieouders en het adoptiekind.
Eindtermen: 1.1, 1.3, 2.4, 2.6, 3.1-4.

Onderwijsvormen

Hoorcolleges, video-illustraties en verdiepingscolleges.

Literatuur

  • Wrobel, Gretchen M., & Neil, Elsbeth (Eds.) (2009). International advances in adoption research for practice. London: John Wiley and Sons.

  • Van den Bergh, P. (Red.), (2010). Handboek Pleegzorg. Uitg: Van Gorcum. (Indien nog niet verkrijgbaar wordt het boek vervangen door wetenschappelijke artikelen over pleegzorg.)

  • Enkele actuele Engelstalige artikelen.

Toetsing

Schriftelijk tentamen, practicals tijdens de verdiepingscolleges, posteropdracht in groepjes.

Rooster

Volgt later.

Inschrijving

Inschrijving via U-twist voor ALLE vakken en tentamens is verplicht.
Inschrijven voor een vak kan tot uiterlijk twee weken voor aanvang van het eerste college. Inschrijven voor het tentamen kan tot uiterlijk één week voor het tentamen. Zonder inschrijving kan men niet deelnemen aan het onderwijs of het tentamen.