Studiegids

nl en

Wereldmuziek: inleiding

Vak
2010-2011

Toegangseisen

Deelnemers dienen een elementaire kennis van muziek te hebben. Lezen van muziek is geen vereiste.

Beschrijving

Door globalisering, migratie en internet is wat tegenwoordig bekend staat als wereldmuziek, onderdeel van ons muzikale landschap geworden. Honderden concerten en festivals per jaar, websites en magazines en een indrukwekkende cd- en dvd-omzet onderstrepen dit. In deze module wordt de wereldmuziek vanuit de theorie en de praktijk bekeken. Want muziek is in eerste instantie een kwestie van luisteren en doen, van herhalen en creëren.Onder begeleiding van een aantal deskundigen maken studenten kennis met muziek uit onder andere Indonesië, India, Centraal-Azië, Afrika, Brazilië en de Arabische wereld. Studenten nemen deel aan workshops Balinese gamelan, raga zingen en boventoonzang. Naast basisbegrippen als ritme en melodie, modaliteit, compositie en improvisatie komen onderwerpen als mondelinge en geschreven tradities en de culturele context aan de orde.

Leerdoelen

Voer hier puntsgewijs de leerdoelen in

Rooster

Eerste semester. De colleges vinden plaats van 15:00 – 17:00, Van Wijkplaats 2, zaal 006.
Data colleges:
8 september 2010,
15 september 2010,
22 september 2010,
29 september 2010,
6 october 2010,
13 october 2010,
20 october 2010

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcollege.

Toetsing

De beoordeling bestaat uit: 1. Wekelijkse luisteropdrachten: analyse en herkenning van muziekvoorbeelden op basis van een audio CD (verkrijgbaar bij de docent).
2. Tentamen over de verplichte literatuur en de behandelde informatie in de colleges. De data voor het tentamen en het hertentamen worden tijdig op blackboard bekend gemaakt.
3. Aanwezigheid (80%) verplicht.

Blackboard

Voer hier een eventuele blackboard link in

Literatuur

Verplicht:

  • Nicholas Cook, Music: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press, 2000.
    Artikelen: n.t.b.

Aanbevolen:

  • Philip V. Bohlman, World Music: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press, 2002.

Naslagwerk:

  • Simon Broughton & Mark Ellingham (eds.), The rough guide to world music. London and New York: Rough Guides, 2000. 2 dln

Aanmelden

Tim Soekkha

Contact

Birgit Abels

Opmerkingen

Wereldmuziek: inleiding is onderdeel van het studiepad Performing Arts in de minor Theory and practice of the creative and performing arts / Theorie en praktijk van de scheppende en uitvoerende kunsten.