Studiegids

nl en

Crossmediale Onderzoeksjournalistiek

Vak
2013-2014

Toegangseisen

Studenten die zijn toegelaten tot de masteropleiding Journalistiek & Nieuwe Media, hebben toegang tot dit vak. (Er worden toelatingsgesprekken georganiseerd om de toelating te stroomlijnen. De data van deze gesprekken worden op de site van de masterspecialisatie bekend gemaakt.
Studenten die toegelaten zijn, dienen zich ook via Usis voor dit vak aan te melden.)

Beschrijving

Tijdens de praktijkopdracht Crossmediale Onderzoeksjournalistiek werken studenten in twee (voltijds) perioden van twee weken aan een cross- en multimediaal dossier over een actueel, maar onderbelicht thema. In een samengestelde groep (van startende en meer ervaren studenten) bekwamen ze zich in de rol van researcher en redacteur.

De eerste periode van twee weken staat in het teken van onderzoek. Studenten bouwen een netwerk van bronnen op. Ze bakenen het onderwerp af en bepalen strategieën voor research en interviews.

In de tweede periode van twee weken bepalen studenten het medium (tekst, audio, video, foto of data-analyse) waarin ze hun research presenteren. Ze produceren hun werkstukken individueel, gezamenlijk vormen ze één dossier.

Inhoudelijk sluit dit vak aan bij de vakken Bronnenonderzoek en New Media & Society uit het eerste semester. Kennis in deze vakken opgedaan, wordt voortdurend gebruikt tijdens de beide perioden. Tijdens de twee perioden van twee weken volgen studenten een tweetal workshops of (gast)colleges. Afsluitend schrijven studenten een korte reflectie over hun ervaringen en een inventarisatie van hun netwerk
Kennis en inzicht

  • Na afloop van Crossmediale Onderzoeksweken zijn studenten in staat zowel zelfstandig als in redactieverband journalistiek onderzoek te verrichten en vanuit inhoudelijke kennis en een door henzelf aangelegd netwerk van bronnen, producties te verzorgen die aan professionele maatstaven voldoen.

Toepassen kennis en inzicht

  • Zij kunnen kennis over en gebruik van bronnen, multimediale en interactieve technieken en het ‘kapitaliseren’ van netwerken toepassen in de journalistieke praktijk.

Oordeelsvorming

  • Zij zijn in staat zelfstandig afwegingen te maken over de ethische kwesties die een journalist dagelijks tegenkomt en daarnaar te handelen.

Communicatie

  • Voorts zijn studenten in staat hun inhoudelijke kennis van een onderwerp te vertalen naar concrete onderwerpen voor journalistieke producties, die te voorzien van een duidelijke invalshoek en vervolgens te presenteren conform de journalistieke genreconventies.

Leervaardigheden

  • En zijn zij in staat hun werk zo te plannen dat de productie klaar is voor de gestelde deadline.

Rooster

Het rooster en thema wordt bekend gemaakt op de eerste dag van het project.

Onderwijsvorm

Zelfstandig werken in combinatie met een aantal workshops.

Studielast

De studielast voor dit vak bedraagt 140 uur. Deze tijd wordt volledig besteed aan het in redactieverband werken aan een journalistieke site. Gedurende de onderwijsperiode zijn studenten full time beschikbaar. Twee weken van tevoren krijgen alle studenten een bericht met meer informatie over de inhoud van het project.

Toetsing

Iedere student krijgt een individueel cijfer, een gewogen gemiddelde van de cijfers voor de afzonderlijke producties en een beoordeling van de inzet en het optreden in de groep. Voor beide perioden moeten studenten een voldoende halen. Het gemiddelde van deze gemiddelden is het eindcijfer.
Deelname aan alle bijeenkomsten van deze cursus is verplicht; bij zwaarwegende redenen is het mogelijk, na voorafgaand overleg met en na toestemming van de docent, één bijeenkomst te missen. Wie twee keer afwezig is moet in overleg met de docent een aanvullende opdracht vragen. Drie keer afwezig zijn betekent uitsluiting van de werkgroep.
Het vak is afgerond als het gewogen gemiddelde volgens de voornoemde verdeelsleutel 5,5 of hoger is (wordt een 6). Overige cijfers worden normaal afgerond op één decimaal. Als het totale eindcijfer na herkansing(en) nog onvoldoende is (5,4 of lager), moet het hele vak opnieuw gevolgd worden in het volgende jaar.

Blackboard en sociale media

Er wordt geen gebruik gemaakt van Blackboard en sociale media.

Aanmelden

Studenten die zijn toegelaten tot de masteropleiding Journalistiek & Nieuwe Media, hebben toegang tot dit vak. (Er worden toelatingsgesprekken georganiseerd om de toelating te stroomlijnen. De data van deze gesprekken worden op de site van de masterspecialisatie bekend gemaakt.
Studenten die toegelaten zijn, dienen zich ook via Usis voor dit vak aan te melden.)

Contact

De docent: sebastiaanvanderlubben@gmail.com