Studiegids

nl en

Taalkunde 4: Oudkerkslavisch

Vak
2005-2006

Het Oudkerkslavisch geldt als het uitgangspunt voor de historisch-vergelijkende studie van de Slavische taalfamilie. Het is enerzijds een van de belangrijkste bronnen voor de reconstructie van het Oerslavisch, anderzijds de voorloper van regionale schrijftradities (Middelbulgaars, Kroaats-Glagolitisch, Russisch-Kerkslavisch e.a.) en daarmee tegelijkertijd een belangrijk bestanddeel van de verschillende moderne Slavische schrijftalen. Dit geldt beslist ook voor het Russisch, waar de Kerkslavische schrijftraditie diepe sporen heeft achtergelaten in de moderne standaardtaal. De cursus wordt aangeboden voor 10 ects als regulier onderdeel van het masterprogramma Slavische talen en culturen en voor 8 ects als onderdeel van een individueel bijvak voor derdejaars studenten van het bachelorprogramma Slavisch of Ruslandkunde. (Let erop dat er meerdere voorwaarden aan de invulling van individuele bijvakken worden gesteld en dat een voorstel vooraf aan de examencommissie moet worden voorgelegd! Kijk voor meer informatie op www.letterenbijvakken
De cursus biedt in hoog tempo een kennismaking met de grammatica en cultuurgeschiedenis van het Oudkerkslavisch. De onderwerpen die op college achtereenvolgens worden behandeld zijn in grote lijnen:
de cultuurhistorische context
periodisering en bronnenmateriaal
foneemsysteem en orthografie
interne fonologische ontwikkelingen
het presens en Leskiens classificatie van het verbum
aoristus en het imperfectum en overige werkwoordsvormen
nominale vormen
pronominale vormen en “gemengde” declinatie
participia

Rooster

Vrijdag 11.00-13.00 uur. Zie www.slavisch.leidenuniv.nl

Onderwijsvorm

Werkcollege

Leerdoelen

Het uiteindelijke doel van de cursus is om oudere Kerkslavische teksten te kunnen lezen met behulp van een woordenboek. Hieraan wordt tijdens de colleges ruim aandacht geschonken. Begonnen wordt met Lucas 11: 1-13 (het Onze Vader) volgens de Codex Marianus (blz. 158-160 van de \“Textproben\”). Iedere week bereidt de student(e) uitvoerig enkele verzen voor die op college zullen worden besproken.

Literatuur

Als handboek gebruiken we hierbij: Jos Schaeken & Henrik Birnbaum, Die altkirchenslavische Schriftkultur: Geschichte – Laute und Schriftzeichen – Sprachdenkmäler (mit Textproben, Glossar und Flexionsmustern) (= Altkirchenslavische Studien II, Slavistische Beiträge 382). München: Sagner, 1999.

Toetsing

De cursus wordt aangeboden voor 10 ects als regulier onderdeel van het masterprogramma Slavische talen en culturen en voor 8 ects als onderdeel van een individueel bijvak voor derdejaars studenten van het bachelorprogramma Slavisch of Ruslandkunde. (Let erop dat er meerdere voorwaarden aan de invulling van individuele bijvakken worden gesteld en dat een voorstel vooraf aan de examencommissie moet worden voorgelegd! Kijk vooor meer informatie op www.letterenbijvakken.nl.)
De toetsing bestaat uit twee onderdelen:
Een mondeling tentamen, waarbij de kennis van het Oudkerkslavisch wordt getoetst aan de hand van de tijdens de college-cyclus gelezen teksten. Hierbij staat niet zozeer de vertaling centraal alswel het kunnen identificeren van vormen (aoristus, imperatief, u-stammen, werkwoorden van klasse V, enz.). Ook zullen er vragen worden gesteld op het gebied van de orthografie, de historische fonologie en de cultuurhistorische context. Voor dit onderdeel wordt 6 ects berekend (ongeveer één dag per week voorbereiding en colleges gedurende de collegeperiode plus één à twee weken voorbereiding op het tentamen).
Een aanvullend leesdossier van 2 of 4 ects, waarin Oudkerkslavische teksten zijn vertaald en taalkundig geannoteerd langs de lijnen die hierboven zijn aangegeven. De keuze van de teksten gebeurt in overleg met de docent. Het eindcijfer is het gewogen gemiddelde (op basis van de genoemde aantallen studiepunten) van de twee onderdelen. Beide onderdelen moeten voldoende zijn.

Informatie

Blackboard/webpagina

De cursus zal geïntegreerd worden in Blackboard.

Overzicht

http://www.schaeken.nl/lu/onderwijs/oks/