Prospectus

nl en

Practicum musicae 1: instrumental or vocal optional course (classical or jazz)

Course
2012-2013

Toegangseisen

Je moet over een muzikaal niveau beschikken dat vergelijkbaar is met het aanvangsniveau van de Vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium. Verder moet je het vermogen hebben je gedurende het PM 1 zodanig te ontwikkelen dat je na afloop van dit keuzevakjaar een eindniveau hebt bereikt dat min of meer gelijkgesteld mag worden aan het beginniveau van een hoofdvakstudie aan het Koninklijk Conservatorium. Alvorens tot het PM 1 te worden toegelaten doe je auditie, waarbij het voorgaande wordt getoetst. Een kleine commissie van docenten bepaalt of je al dan niet tot dit keuzevak wordt toegelaten. In de regel is de auditie in mei/ juni.

Om onnodige teleurstellingen bij de auditie te voorkomen, wordt ieder die zich aanmeldt gevraagd een keer informeel voor te spelen bij een docent van het betreffende hoofdvak. Deze informele voorspeelsessies vinden in de regel plaats in april. Neem voor meer informatie over de auditie en toelatingseisen per instrument contact op met M. de Muynck

Beschrijving

Het Practicum musical (PM) 1 is een instrumentaal of vocaal keuzevak dat na twee semesters wordt afgesloten. Daarna bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar PM 2. Het PM bestaat – voor de duur van een geheel studiejaar – uit de volgende drie onderdelen:
1. individuele instrumentale/vocale les van vijftig minuten per week van een docent van het Koninklijk Conservatorium (13 ects),
2. het college Elementaire muziektheorie 1: 100 minuten per week (2 ects), en
3. corepetitie. Naast de lessen krijgen de (klassieke) strijkers, blazers en zangers corepetitie van een gespecialiseerde pianist aangeboden. Deze lessen zijn in overleg met de docent in te richten en duren gemiddeld 25 minuten per week. Aangezien corepetitie te beschouwen is als een essentieel onderdeel van de praktijkles, zijn hieraan geen extra studiepunten verbonden. Dit geldt alleen voor de klassieke afdeling en dus niet voor jazz en oude muziek.
Voor alle duidelijkheid: het onderwijs in het kader van het PM (zowel instrumentaal als vocaal) heeft alleen betrekking op oude muziek, klassieke muziek en jazz. Pop en lichte muziek worden niet gedoceerd.
Wat de lespraktijk tijdens het practicum musicae betreft: je dient je goed te realiseren dat deze op professionele basis is geschoeid. Dit betekent dat je je het gehele jaar intensief voor deze lessen dient in te zetten.

Rooster

Eerste semester en tweede semester. De lessen vinden plaats in het gebouw van het Koninklijk Conservatorium (Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag), met uitzondering van de orgellessen, die in de Westerkerk te Amsterdam worden gegeven. Voor het muziektheoretische deel word je ingedeeld, de praktische lessen worden in onderling overleg met de betreffende de docent afgesproken.

Onderwijsvorm

Individueel (muziekpraktijk) en klassikaal (muziektheoretisch) onderwijs.

Toetsing

Besloten eindoptreden van twintig minuten voor een kleine commissie van docenten in mei of juni. Eindtoets muziektheorie in mei of juni.
N.B. Studenten kunnen het praktische deel van het keuzevak alleen afsluiten indien het theoretische gedeelte (Elementaire Muziektheorie I) met een voldoende is afgesloten!

Literatuur

Wordt ter plekke besproken.

Registration and information

Matthea de Muynck

Remarks

Practicum musicae is exclusively intented for students of Leiden University.