Studiegids

nl en

Management van de Publieke Sector

Management van de Publieke Sector
Deze e-gids is bedoeld voor twee groepen studenten namelijk:
1. De groep die start in september 2011. Zij zijn de laatste groep studenten die de track Management van de Publieke Sector binnen de Master Public Administration volgen.
2. De groep die start in februari 2012. Zij zijn de eerste groep studenten in de zelfstandige Master Management van de Publieke Sector.

Beide groepen studenten kunnen hier de roosters en vakomschrijvingen vinden.

De vakken van de MSc Management van de Publieke Sector zijn alleen toegankelijk voor studenten MSc Management van de Publieke Sector.

Achtergrond

Het belang van goed management in de publieke sector wordt alom onderschreven. In de afgelopen dertig jaar zijn veel initiatieven genomen om de kwaliteit van dat management te verbeteren. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar voor vrijwel alle landen ter wereld. Aandacht voor overheidsmanagement is kenmerkend voor een modern overheidsbestuur. Hervormingen en reorganisaties zijn aan de orde van de dag, waarbij de verbetering van doelmatigheid en doeltreffendheid hoog in het vaandel staan. New public management, outputsturing, modernisering van de financiële bedrijfsvoering zijn enkele van die veranderingen maar er is meer. Recentelijk worden vragen gesteld bij de legitimiteit van bestuur en management. Eisen in deze richting worden aangescherpt. Publieke managers moeten balanceren tussen een veelheid aan vaak tegenstrijdige eisen. De thematiek van het complexe management van de publieke sector staat centraal in het programma Management van de Publieke Sector. We houden ons bezig met de vraag naar besturing, strategievorming en doelbewuste verandering van publieke organisaties in de context van het Nederlandse openbaar bestuur. Dat publieke en veelvormige (multi-level governance) karakter van het openbaar bestuur zorgt voor de nodige complexiteit en uitdagingen voor de publieke sector manager. Centraal in dit afstudeertraject staat dan ook de vraag: hoe wordt met die complexiteit en uitdagingen omgegaan om tot een hoogwaardige publieke dienstverlening te komen?
Hoewel publieke organisaties in toenemende mate werken met bedrijfseconomische en bedrijfskundige inzichten, is een wezenlijk verschil tussen publieke en private organisaties de politiek-bestuurlijke en juridische context.
Behalve aan die specifieke context, wordt in dit programma veel aandacht geschonken aan financieel-economisch management. Op basis van recente theoretische inzichten uit de bestuurskunde, de organisatiekunde en de leer der openbare financiën staan veranderingen binnen publieke organisaties centraal en wordt er aandacht gegeven aan praktische ervaringen met organisatieveranderingen.

Februari instroom

Studenten februari 2012

Verplichte onderdelen zijn: Bestuurskundig Onderzoek (5 ECTS), State of the Art (10 ECTS), Scriptie (15 ECTS). De overige 30 ECTS kunnen studenten naar eigen inzicht kiezen.

Studenten die starten in februari (2010 en 2011) volgen de onderstaande vakken:

Blok 3
Management van de Publieke Sector (5 ECTS)
State of the Art (10 ECTS) *

Blok 4
Financieel Management van de Publieke Sector (5 ECTS)
MPS en toezicht (5 ECTS)
Strategisch Management van de Publieke Sector (5 ECTS)

Blok 1
Bestuurskundig onderzoek (5 ECTS) *
HRM in de publieke sector (5 ECTS)
Organisatieverandering in de publieke sector (5 ECTS)

Blok 2
scriptie (15 ECTS) *

In totaal dient u 60.0 ECTS te halen. De vakken aangegeven met een * zijn verplicht en kunnen niet vervangen worden door andere vakken uit Management van de Publieke Sector. Mocht u één van de niet verplichte vakken willen vervangen door bijvoorbeeld de vakken uit blok 2, dan kan dit.

September instroom

Studenten die starten in september (2010 en 2011) volgen de onderstaande vakken:

Blok 1
Bestuurskundig onderzoek (5 ECTS) *
HRM in de publieke sector (5 ECTS)
Organisatieverandering in de publieke sector (5 ECTS)

Blok 2
Public Governance and Government (5 ECTS)
Publieke Waarde (5 ECTS)
Strategisch Management van de Publieke Sector (5 ECTS)

Blok 3
Management van de Publieke Sector (5 ECTS)
State of the Art (10 ECTS) *

Blok 4
scriptie (15 ECTS) *

In totaal dient u 60.0 ECTS te halen. De vakken aangegeven met een * zijn verplicht en kunnen niet vervangen worden door andere vakken uit Management van de Publieke Sector. Mocht u één van de niet verplichte vakken willen vervangen door bijvoorbeeld de vakken uit blok 4 dan kan dit.

Vakken

Vak EC Semester 1 Semester 2
Organisatieverandering in de Publieke Sector 5
Bestuurskundig Onderzoek * 5
HRM in de Publieke Sector 5
Public Governance and Government 5
Publieke Waarden 5
Management van de Publieke Sector (CDH) 5
State of the Art * 10
Financieel Management van de Overheid 5
MPS en Toezicht 5
Strategisch Management van de Publieke Sector 5
Vergelijkend Publiek Management 5