Studiegids

nl en

Keuzepakket Bestuurskunde: overheid en samenleving (15 ec)

Omschrijving

Bestuurskunde is de wetenschap van het openbaar bestuur, maar het is niet gemakkelijk te omschrijven wat er precies met die term bedoeld wordt. Je zult vast aan de overheid denken, maar er zijn ook instellingen en organisaties die niet tot de overheid te rekenen zijn en evenmin als particuliere onderneming te beschouwen zijn. Denk maar aan publieke omroepen, openbaar vervoersbedrijven, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, scholen en woningcorporaties: al deze instellingen voeren publieke taken uit.

Dit keuzepakket geeft je inzicht in het bestuur van de publieke sector. Hoe ziet het openbaar bestuur eruit? Welke organisaties maken er deel van uit en wat zijn de relaties tussen die organisaties? Daarbij wordt er aandacht besteed aan de steeds meer groeiende invloed van de Europese Unie maar ook aan allerlei ontwikkelingen in het Nederlandse openbaar bestuur, zoals schaalvergroting, privatisering, verzelfstandiging, internationalisering en decentralisatie.

Organisatie en management is een onderdeel binnen deze minor en besteedt aandacht aan de vraag hoe en in welke omstandigheden veranderingen in organisatie en management een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van publieke dienstverlening. Daarnaast is er ook aandacht voor beleid met de onderwerpen agendasetting (processen die ertoe leiden dat een probleem op de politieke agenda komt) en besluitvorming. Tot slot is er de internationale oriëntatie, met de nadruk op het openbaar bestuur in niet-westerse samenlevingen.

Aanmelden in U-twist is mogelijk vanaf 1 juli 2009 tot uiterlijk 21 augustus 2009.

Sommige opleidingen hebben een keuzeruimte van 15 studiepunten, het is dan mogelijk om een keuzepakket te volgen dat bestaat uit een aantal minorvakken. Er zit een opbouw van niveau in een minor dus je kunt niet zomaar vakken kiezen. Elke minor biedt daarom ook een pakket van 15 studiepunten aan. Dit is echter geen complete minor, wat kan betekenen dat je toestemming moet vragen aan je examencommissie. In de onderwijs- en examenregeling van je eigen opleiding kun je nalezen wat er is toegestaan bij de invulling van je keuzeruimte en in welke gevallen je toestemming moet vragen aan de examencommissie.

Het staat je natuurlijk vrij om meer studiepunten te halen dan de verplichte 180 studiepunten die voor een bacheloropleiding staan, dat wil zeggen dat je wel een 30 studiepunten tellende minor , kunt volgen als je bereid bent 15 studiepunten meer te halen dan je nodig hebt.