Data Science, 2018-2019

De minor geeft een toegankelijke introductie tot de theorie en praktijk van Data Science. Studenten leren de basis van data-analyse en patroonherkenning in grote gegevensverzamelingen en het interpreteren en visualiseren van de gevonden informatie.
Gezien het onderwerp verwachten we affiniteit met computers en programmeren. Hoewel het programma interessant is voor een breed spectrum van studenten van de Universiteit, zal niet iedereen direct voldoende hands-on programmeervaardigheid hebben om de praktijkopdrachten te maken. Het is daarom mogelijk om één van de vakken te vervangen door het vak Programmeermethoden.
Daarnaast is het mogelijk om een verkort programma van 15 EC te volgen als keuzepakket.

Minor (30 EC)

Het volledige minorprogramma bestaat uit de hieronder genoemde vakken. De kernvakken bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Schakelvakken

Studenten die geen programmeerervaring hebben, dienen het vak Programmeermethoden te volgen in plaats van het vak Data Science & Process Modelling of in plaats van het vak Databases.
Studenten die geen basisvak statistiek in hun vooropleiding hebben, dienen het vak Statistiek in hun programma op te nemen. Indien Statistiek onderdeel van het minorprogramma is, mag van het vak Data Science & Process Modelling of het vak Databases de 3 EC-variant gekozen worden.
Er wordt geadviseerd om in ieder geval Data Mining, Kunstmatige intelligentie en Natural Computing te doen.

Keuzepakket (15 EC)

Voor studenten die slechts 15 EC keuzeruimte in hun programma hebben, is er de mogelijkheid om een beperkte variant van de Informaticavakken te volgen, dus zonder practicum. Zij volgen dan het vak Natural Computing ( 6 EC), de 3 EC-variant van Data Mining, de 3 EC-variant van Kunstmatige intelligentie en (naar keuze) de 3 EC-variant van het vak Data Science & Process Modelling of de 3 EC-variant van het vak Databases. Het is ook een optie om het vak Statistiek (6 EC) te kiezen.

Taal

In principe wordt de minor in het Nederlands aangeboden. Een aantal vakken kan, afhankelijk van de docent, in het Engels worden gegeven.

Toegankelijkheid

De minor is toegankelijk voor derdejaars bachelorstudenten met interesse in data science en computers. Om het exacte programma van de student vast te stellen op basis van ervaring en belangstelling wordt een intakebijeenkomst met de minorcoördinator georganiseerd vlak voor de start van het minorprogramma. Deelname aan deze bijeenkomst is verplicht. Studenten die geplaatst zijn, krijgen hierover in augustus bericht.

De minor wordt verzorgd door de Bacheloropleiding Informatica en valt onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie Informatica.

Rooster

Zie in de rechterbalk het Rooster 2018-2019 van de Minor Data Science, binnenkort zal dit rooster gepubliceerd worden.

Inschrijving vakken en tentamens

Aanmelden via Usis: Selfservice > Studentencentrum > Inschrijven
Activiteitencodes te vinden via de studentenwebsite onder de tab 'Wiskunde en Natuurwetenschappen'.

Aanmelding

Aanmelding gaat via uSis, in de periode 1 mei tot en met 1 augustus 2018. Je schrijft je in voor de hele minor Data Science (4000MDASCN) via studieactiviteitencode 1272.

Meer informatie over de aanmeldingsprocedure kun je vinden op de volgende website: aanmelding minoren 2018-2019.

Contact

Riet Derogee, minorcoördinator.

Vakken

De minor bestaat uit vijf kernvakken. Afhankelijk van de vooropleiding kunnen Database en/of Data Science en Process Modeling vervangen worden door schakelvakken.

Talen